Airbnb Házigazda Garancia - ügyes marketingfogás vagy valódi biztosíték?

Az Airbnb nyugodt éjszakákat kíván, mostantól egy házigazdának sem kell félnie a bulizó hordák után hagyott romoktól. December 10-től már a magyar szállásadókra is kiterjed az Airbnb házigazdákat védő programja, mely 1 millió dollárig biztosítja otthonukat az ott keletkezett károktól. A biztosítás eddig 38 országban létezett, de 10-étől az összes hirdetéssel rendelkező országban elérhetővé vált.

Az Airbnb Házigazda Garancia 2011-es indulásakor még úttörő programnak számított a sharing economy világában. A program 1 millió dollárig nyújt biztosítékot abban az esetben, ha a lakásunkban tartózkodó vendégek kárt okoznak vagyontárgyainkban vagy magában az ingatlanunkban és a kár értéke meghaladja a kaució összegét. Nem terjed ki viszont a készpénzre, a ritka műalkotásokra, az ékszerekre és még a háziállatokra sem, bár csodálkoznánk, ha valaki a vendégekre bízná a háziállatát. December 10-től a garancia Magyarország mellett kiterjed az összes olyan országra, amely rendelkezik aktív Airbnb-s hirdetéssel. A szállásadóknak nincs semmilyen teendőjük ezzel kapcsolatban, hiszen a program automatikusan aktív csütörtök óta.

Az Airbnb szerint a legtöbb szállásadónak sose kellett még igénybe vennie a biztosítást, az idei évben például több mint 35 millió vendég foglalt szállást a cég oldalán keresztül és 1000 dollár feletti kárról csak 540 esetben kaptak bejelentést, ami azt jelenti, hogy minden 64000 vendégből 1 okoz csak kárt.

Kérdések és kétségek persze jogosan merülnek fel mindenkiben. Milyen ingatlanban lehet egyáltalán 1 millió dollárnyi kárt okozni? A cég valóban kifizetné ezt a hatalmas összeget, ha egy házigazda alappal tartana rá igényt? Az egyik konkurens cég, a HomeAway társalapítója pár éve azt nyilatkozta: „az Airbnb 1 millió dolláros házigazda garanciaprogramja olyan üres, mint egy bútorozatlan lakás”.

Úgy tűnik az Airbnb-t hidegen hagyják a kritikák, mivel néhány országban már kiegészítő felelősségbiztosítást is nyújt, amely például személyi sérülések esetén is védelmet ad a házigazdáknak, amennyiben egy vendég kártérítési igénnyel élne velük szemben (egy látogató megcsúszik a fürdőben és eltöri a lábát). Ezt a programot a cég október 22-én indította és a világ egyik legelismertebb biztosítójával, a Lloyd’s of Londonnal sikerült megállapodniuk. Jelenleg csak Ausztrália, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, India, Írország, Japán, Kanada, Kína, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szingapúr és Új-Zéland házigazdái számára elérhető.