Tetszik a lakásod designja, lopom!

Egy francia designer beperelte az Airbnb-t, mert a cég állítólag a san francisco-i székhelyén engedélye nélkül reprodukálta a lakberendező párizsi otthonát.

Zoé de Las Cases, egy francia designer férjével együtt egy lakberendező céget vezet Párizsban. Kapcsolatuk az Airbnb-vel akkor kezdődött, amikor külföldi utazásaik alatt extra bevétel reményében elkezdték meghirdetni saját lakásukat a cég oldalán. Nem sokkal később az Airbnb alapítói is felfigyeltek az egyedi designnal és lakberendezési megoldásokkal rendelkező lakásra, sőt, párizsi irodájuk megnyitóját már náluk rendezték meg 2012-ben. A BuzzFeed-nek adott interjúban a pár a megnyitó bulival kapcsolatban elmondta, boldogan beleegyeztek, hogy a cég használja az otthonukat, mivel amúgy is ki szokták adni azt reklámforgatások céljából.

Felső kép: Zoé otthona, alsó kép: Airbnb irodája

zoe-de-las-cases-suing-airbnb2_1.jpg

 zoe-de-las-cases-suing-airbnb_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.mirror.co.uk/news/world-news/designer-sues-airbnb-copying-paris-6825939

 

A történet ezzel azonban nem ér véget: egy évvel később a pár egy közeli ismerőse gratulált nekik az Airbnb-vel való közös együttműködésükhöz és elküldte az Airbnb san francisco-i irodájában készített képeket, amiken az általuk kitalált lakberendezési design volt látható. Zoé és férje ekkor szembesült csak a ténnyel, hogy lakásukat teljes egészében reprodukálta a cég, ráadásul mindezt az ő megkérdezésük nélkül. Érthető módon a pár jogi útra terelte az ügyet, mivel szerintük az Airbnb gyakorlatilag „az ő életükkel hirdeti a vállalatukat”.

Az Airbnbről egyébként is köztudott, hogy az irodáit és tárgyalótermeit olyan népszerű lakások ihlették, amelyeket a cég oldalán hirdetnek, az viszont már kérdéses, hogy az egyes esetekben ehhez a tulajdonosok engedélyét is kikérte-e. A cég egyik nagy tárgyalóterme például egy san franciscói apartmanról lett mintázva, ahol az egyik alapító, Brian Chesky lakott, amikor megalapították a céget. Ahogy a képek is mutatják, a cég belsőépítészei nagyon precíz munkát végeztek és olyan pontosan másolták le a lakásokat, amennyire csak tudták. Zoé esetében például a tapétától kezdve egészen a személyes tárgyakig vannak egyezések az eredeti lakás és a cég közösségi tere között: vicces részlet, hogy a cég még Zoé nagymamáját ábrázoló képet is felhasználta az iroda kialakításakor.

A bal oldali képen a cég irodája, jobb oldalin Zoé konyhája.

 forrás: http://thenextweb.com/eu/2015/11/16/airbnb-is-being-sued-for-copying-a-french-designers-house/

Az Airbnb egyelőre nem reagált az üggyel kapcsolatban, de egy korábbi nyilatkozata szerint mindig is meg akarta különböztetni magát a többi cégtől és innen jött az ötlet, hogy a cég arculatát fizikailag is megjelenítse a térben. A cél az volt, hogy egy olyan kényelmes és otthonos irodát hozzon létre, ahol az emberek még akkor is jól érzik magukat, ha késő estig vagy esetleg hétvégén kell dolgozniuk.

Nehéz megmondani, hogy mennyi esélye van a párnak az Airbnb-vel szemben, mivel az Egyesült Államokban a belsőépítészeti designt, mint szellemi terméket nem lehet szerzői joggal védeni, ezzel szemben a franciáknál minden eredeti jelleggel rendelkező alkotást véd a szerzői jog, ami az adott alkotó személyiségét tükrözi. A jelen ügyben pontosan ez a helyezet, mivel Zoé lakása teljes mértékben a személyiségének a művészi kifejezése. A per akár 10 évig is eltarthat, ezért Zoé és férje jelenleg egy peren kívüli megállapodásban reménykedik a vállalattal. 

Felül Airbnb irodája, alul Zoé otthona